PŘIJEĎTE DO DOBRÉ!!!

Dne 7. 5. 2016 se na obloze v Dobré představí letecká skupina Rytíři nebes. Rádi bychom vám představili samotné aktéry a jejich program. Mám dnes možnost hovořit s Ing. Robertem Stejskalem, manažerem skupiny a zároveň pilotem repliky stíhacího letounu z I. světové války.

Můžete nám v krátkosti představit vaši skupinu? 

Jsme skupina nadšenců, která se rozhodla prezentovat svoje pilotní umění získané ve vojenském letectvu AČR tak, aby diváci mohli zažít atmosféru a napětí letecké války, a to nejen ve vzduchu, ale i na zemi. Létáme na dobových strojích obou válečných stran a divák má možnost vidět obratnost těchto letounů, které simulují vzdušný boj takový, jaký byl vidět v letech I. svě- tové války. Tehdy se takovému souboji začalo říkat dog fight.

Dog fight, jakože psí souboj? 

Přesně jak říkáte. Jeden letec se tomu druhému snažil dostat zezadu za ocas letadla. Dnes se k tomuto umění ve vzdušných bojích můžete rovněž dostat. V našem letectvu se tyto souboje učíme každý den a v zásadě jsou o tom samém. Získat převahu nad silnějším, ale i slabším protivníkem. Je to práce s letounem, s úmyslem získat energii a využít ji ve vlastní prospěch. Tím se můžete stát vítězem i nad silnějším soupeřem. Samozřejmě, že se učíte i špinavé triky. Nevyuží- váte jen různých taktik, ale i polohu slunce, mraků, terénu či vlastní odvahy, která leckdy překvapí i vás samotné.

...VÍCE ZDE rozhovor_PATRIOT 04.2016_2.pdf (2173862)
titulka_PATRIOT 04.2016.pdf (1387970)